GRÜNWALD | TŰZIVIZ TARTÁLYOK

BUDAPEST - PÉCS - MOSONMAGYARÓVÁR - GYŐR - TÜRJE - MISKOLC - DEBRECEN - SZEGED

Z.E.H. KFT. KAPCSOLAT

Gyors árajánlat kérelem

Telefon:

+36 (30) 220 - 7925

Tel.: +36 (1) 700 1442 

Fax: +36 (1) 700 - 2206

E-mail: info@tartalyhaz.hu

AKCIÓ

Minden megrendelt tűzivíz tartályhoz, akció ideje alatt, ajándékkal kedveskedünk!

Esővízgyűjtés, esővízgyűjtő rendszerek


Akiben már régóta érlelődik az elhatározás, hogy hasznosítani kellene az esővizet, annak talán elegendő az alábbiakban olvasható ismertetés, megerősítés: érdemes belevágni!


Az esővíz-hasznosító (esővízgyűjtő) rendszer főbb elemei

1. CSÖVEZÉS | 2. VíZGYŰJTŐ TARTÁLY | 3. GÉPÉSZET

Az esővíz bevezetése. Az esővizet a ház és a melléképületek tetejéről gyűjtjük, eltávolítjuk belőle a szennyeződéseket, azaz szűrjük, majd csővezetéken át a gyűjtőtartályba vezetjük. A fölös esővizet gyökérzónásan elszivárogtatjuk vagy árokba vezetjük el.

Az esővíz tárolása. A napi használathoz szükséges esővízkészlet tározásához tározótartályra (ciszternára) van szükség. Egy háztartás vagy egy családi ház vízszükségletét általában egy 3…5 m3-es tároló elégíti ki. Ez lehet külső tároló, célszerűen a földbe süllyesztve. Fontos követelmény, hogy az esővizet kis hőmérsékleten és fénytől védve tároljuk, amivel megelőzzük az algák és egyéb mikroorganizmusok elszaporodását. Ha van rá lehetőség elsősorban földbe süllyesztett tárolót érdemes építeni, de meglévő és elegendően nagy pincében  is elhelyezhetjük a gyűjtőedényeket.

Az esővíz felhasználása. Szivattyúval továbbítjuk az esővizet a tárolóból a felhasználás helyére: WC-be, a mosógéphez vagy a kertbe, amihez sokféle készülék és szerelvény áll rendelkezésre. Használhatunk önfelszívó szivattyút a pincébe vagy a házon kívüli szivattyúaknában elhelyezve, ill. merülőszivattyút, amely a tároló belsejében működik. A szivattyú része a kapcsoló- szabályozó berendezés, amely a vízszükségletnek megfelelően kapcsolja be vagy ki a szivattyút, és egyenes nyomást tart fenn a rendszerben. Elengedhetetlen tartozék az ivóvízutántöltő egység is, amely a folyamatos működéshez a hálózati vezetékből tölti fel a tartály időszakos esővízhiány esetén.

Részletes információk:

Tartály árak

Szennyvíztisztító rendszer árak


Az esővízgyűjtő rendszer elvi rajza


Az esővízgyűjtés hét indoka


1. A vízkészletek korlátozottak. A talajvízből, folyókból vagy más felszíni vizekből egyre nagyobb nehézséget jelent a tiszta ivóvíz előállítása. Különösen az intenzíven hasznosított mezőgazdasági területeken figyelhető meg a talajvíz mind fenyegetőbb méretű szennyeződése a műtrágyákból  és a növényvédő szerekből származó nitrátokkal, peszticidekkel. Az esővíz tiszta, szennyeződésektől mentes.

2. Az esővíz olcsóbb. Minél több vezetékes vizet használ fel a lakosság, annál többe kerül a víz kinyerése, tisztítása és szállítása. A felhasználás helyétől függően, ma már Európa- szerte és hazánkban is egy köbméter víz 1…3 euróba kerül. A legtöbb településen ehhez még hozzá kell számítani a képződő szennyvíz elvezetésének és tisztításának költségeit. Egy háztartás esővíz általi költségmegtakarítását könnyen megbecsülhetjük, ha azt vesszük alapul, hogy az éves 100…500 m 3 vízfogyasztásánál az ivóvíz mintegy 50 %-át esővízzel helyettesítjük. 

3. Az esővíz felhasználása energiatakarékos. Az esővíz családi házhoz történő eljuttatás, szemben a hálózati vízzel,  csekély energiafelhasználással jár, mivel csak kis nyomáson és rövid távolságra kell vezetni. 

4. Az esővízhez kevesebb mosószer szükségesMinél keményebb a víz, annál több mosószer szükséges a ruha mosásához. A kemény vízhez akár kétszer annyi mosószert (vagy még többet) kell adagolnunk, mint a lágy vízhez. 

Az esővízben ezzel szemben nincsenek vízkeménységet okozó vegyületek, ami lehetővé teszi, hogy kevés mosószert használjuk, ráadásul a mosógép sem vízkövesedik el.

5. Kevesebb tározóra van szükség, és kisebb az árvízveszély. A házi esővíztározóknak ugyanaz a szerepük, mint a városi tározóknak, azaz az esővíz nem folyik el nyomban a csatornába. A túlfolyó víz beszívódhat a kert talajába, tehát a csatornahálózatot kevesebb víz terheli, és még helyben hasznosítható is.

6. A növények az esővizet szeretikA lágy esővizet jobban szeretik a növények, mint a kemény vezetékes vizet, és jót tesz a cserepes növényeknek is, ráadásul nem keletkezik csúnya mészkiválás az agyagcserepek külső felületén. Esővizet használva, értelemszerűen ne kell tartani vízkövesedéstől a vezetékekben, szerelvényekben, vécécsészékben.

7 Az esővíz nem szennyvíz. Ha az ivóvíz egy részét esővízzel helyettesítjük, kevesebb szennyvíz keletkezik. Ha egy településen elég sokan használnak esővizet, elegendő a kisebb kapacitású csatornahálózat és szennyvíztisztító, ill. a meglévő létesítményeket sokáig nem szükséges bővíteni, ami igen nagy költségmegtakarítással jár, és nem kell emelni a közműdíjakat.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

WWW.TARTALYHAZ.HU